Vloercoating Epoxy en PU
Verschil coating vloer en gietvloer:
Een coating vloer is een laag die verdeeld wordt met een roller, deze volgt dus een de ondergrond en is maar een deel van een mm. De laag is sterk, maar egaliserend vermogen is zeer beperkt. Daarnaast blijft er veelal een lichte sinaasappel structuur achter.
De gietlaag kent een groter volume (tot ruim 5 x zoveel en al snel 2 x zo duur). Hierdoor komt de prijs hoger, maar wordt de laag ook dikker. Door het ontstane vloeiende vermogen is het eindresultaat strakker en zonder rol structuur. De egaliserende werking is aanwezig maar beperkt. Zo nodig eerst voorbehandelen met bijv. de schraaplaag.
Ondergrond / Voorbehandeling;
Zaak is om te beginnen op een schone blijvend druk-vaste niet stoffige en droge ondergrond. Niet goed vast zittende delen beslist verwijderen. De ondergrond indien nodig reinigen, bij voorkeur grondig schuren (parketschuurmachine huren), losse verf verwijderen, goed stofvrij maken.
Vers gestort betonnen of zand cement:
Dit moet droog genoeg zijn, maximaal 4 tot liever 2 % vocht. Is het uit beton / cement gemaakt, dan moet het ook oud genoeg zijn; 4 tot 6 weken. Is het echter een mortel of egaline, dan is alleen de vochtigheidsgraad van belang.
Stuckwerk aan wanden mag ook maximaal 4 tot liever 2 % vocht bevatten. 4 tot 6 weken wachten is hierbij niet van toepassing, tenzij er met zandcement is gestuckt.
Tegel vloer:
U zult eerst de tegel vloer zeer grondig moeten reinigen met AR (of ander afdoende reinigingsmiddel), 2 x naspoelen met schoon water, zo nodig herhalen tot echt schoon en laten drogen. Daarna moet u een tegel primer gebruiken. Hierna volgt de schraaplaag. Een egaliserende laag die u over de tegels heen schraapt. Laat alleen in de voegen materiaal achter. Dit voorkomt schuur werk de volgende dag! Hierna volgt de kleur coating in 2 lagen, naar eigen idee met of zonder toplaag (in offerte is de extra zware toplaag opgenomen in de glansgraad zijde-mat - meerprijs staat apart vermeld-)
Houten vloer:
Zorg voor een stabiele ondergrond, zo nodig voorzien van een extra laag plaatmateriaal. Na de epoxy impregneer de naden en schroefgaten dicht zetten met de schraaplaag, gietvloer aanbrengen en de transparante toplaag er op. De epoxy kleur coating is hier prima op toepasbaar en ruim voldoende flexibel.
Samenstelling pakket:
Het pakket kan met de opties worden samengesteld als of als standaard pakket (doorgaans 2 tot 4 lagen).
•Hierbij wordt uitgegaan van een redelijk strakke ondergrond. Bij een ongelijke ondergrond deze eerst uitvullen met een geschikt materiaal. (dit kan bijvoorbeeld zijn met de PU schraaplaag). Of voor leif nemen dat dit zichtbaar blijft.
•Hierin zit de 2 component epoxy impregneer (FASE 1), bedoeld voor houten of cement / betonnen /chape gebonden ondergrond. Bij bijvoorbeeld een kunststof of plavuizen ondergrond heeft u een ander hechtmiddel nodig. (voor plavuizen kunt u dit onder de opties aangeven; tegel primer)
•Als optie (dan FASE 2 bij te bestellen de schraaplaag. Hiermee zet u voegen, naden, schroefgaten, poriën e.d. dicht (soort uit plamuren).
•De eerste kleur coating laag (FASE 3) met een verbruik van +/- 220 gram per m².
•De tweede kleur coating laag (FASE 4) met een verbruik van +/- 220 gram per m².
•De toplaag (FASE 4= optie bij epoxy) streep loos en egaal verdelen +/- 100 gram per m², bij voorkeur toepassen in de 2 component (bij opties aan te geven)
Dikte afwerking;
De einddikte van een coating is een gedeelte van een mm maar zeer sterk. De einddikte van deze dikkere en duurdere rol-gietvloer is doorgaans 1,5 tot 2 mm, deze is dan ook gladder en zelf - nivellerend.
Verwerking en workshop:
Er zijn voor algemene verwerking eenvoudige instructie filmpjes beschikbaar via de link; https://www.decochip.nl/contents/nl/d631_youtube-instructie.html Het aanbrengen is een eenvoudige klus. U kunt bij bestellen kiezen voor een gratis bezorging of, bij twijfel over het aanbrengen, voor een gratis workshop. In dit laatste geval staat aan het einde van de workshop uw bestelling klaar en kunt u deze zelf direct meenemen
Mengen van 2 component materiaal:
Mengen van 2 component materiaal is zeer belangrijk. Altijd moeten de verhoudingen in balans zijn (al door ons op maat afgewogen). Dus de gehele A bij de gehele B voegen en direct mengen tot een homogene massa. Gebruik geen accu gereedschap maat een boormachine op stopcontact. Op vol vermogen minimaal 1 minuut mengen. Bij toplagen 2 minuten mengen. Gebruik een schone korfmenger. Spettert de menger in de coating te veel, maak dan een klein gaatje in de deksel, zodat u met de deksel er op, op vol vermogen kunt mengen.
Algemene werkvolgorde coating vloer;
1.Transparante 2 componenten Epoxy Impregneer (bij tegels dit vervangen door de tegel primer; deze is snel droog en zodra droog verder)
2.Optie: De schraaplaag in gedeelten op de vloer uitgieten en met spaan verdelen.
3.Eerste laag 2 componenten kleur coating
4.Tweede laag 2 componenten kleur coating
5.Optie; Top laag PU transparant zijde-mat, in extra zware 2 component. (Aanrader, noodzakelijk in natte ruimten)
Zeer belangrijk bij de 2 componenten toplaag is het mixen. Mix met boormachine en korfmixer 2 minuten op vol vermogen, over gieten en met roller verdelen +/- 100 gram per m². (Om te voorkomen dat de coating uit een blikje golft kunt u in de deksel een gaatje boren, de mixer er door doen en met deksel op de verpakking mixen.) Probeer gelijkmatig zonder dikke strepen te rollen (de vloeistof is melkachtig wit maar droogt transparant op)
Verwerkingstijd:
•FASE 1+3+4+5 binnen 90 minuten verwerken.
•FASE 2 binnen 20 minuten verwerken (voor grotere vloeren maken we een aantal sets per laag).
Verwerkingstijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.
Droog tijden:
•De 2 component coating en gietvloer gemiddeld 4 tot 24 uur (indien tegel primer; is heel snel droog 0.5 tot 1.5 uur, dan eenmaal droog, niet wachten maar ook gelijk verder)
•Droogtijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.
•Wacht u langer tussen het aanbrengen van de lagen dan een dag of 2 tot 3, dan eerst schuren en stof vrij maken.
•De maximale mechanische en chemische uitharding wordt na 5 tot 7 dagen wordt bereikt. (binnen situatie)
•Vuistregel; zodra de aangebrachte laag zo droog is zodat u er overheen kunt lopen zonder dat de coating beschadigd of afgeeft, kunt u verder. Bij voorkeur inplannen om elke dag een laag plaatsen.
Ingebruikname;
In ieder geval 24 uur na het aanbrengen van de laatste laag (onder normale omstandigheden) kunt u de vloer weer in gebruik nemen, maar met beleid, hij is nog vers! Immers de maximale mechanische en chemische uitharding wordt na 5 tot 7 dagen bereikt.
Bedenk;
•Dat cementgebonden ondergrond 6 tot 8 weken oud moet zijn i.v.m. alkali en vocht
•Dat alle coating na mixen gedoseerd kan worden uitschonken op de vloer en met roller worden verdeeld, bij wanden uit een rollerbak werken.
•Dat via de webshop van alle producten technische bladen direct in te zien en te printen zijn. Hierin vindt u een aanvullend verwerkingsadvies. Lukt dit u niet, vraag ons deze toe te sturen.
•Dat er goed gemixt moet worden met boormachine op stopcontact. (richtlijn 2 minuten)
•Dat er systematisch wordt gewerkt. (Een blikje B component vergeten betekend niet uitharden!!!)
•Dat de droogtijd per 2 componenten laag is ongeveer 24 uur is.
•Dat de maximale mechanische en chemische uitharding na 5 tot 7 dagen wordt bereikt
•Dat de vloeistof gaat reageren zodra deze is samengebracht, zorg dat u dan direct aan de slag kunt gaan.
•Dat de verwerking temperatuur is ideaal rond de 17 graden.
•Voorkom vocht uit de ondergrond (max. 4%)
•Gebruik voor optimaal resultaat de juiste rollers en mixer, Link; http://www.decochip.nl/contents/nl/d5_Gereedschap-Hulpmiddelen.html
•Dat bij keuze van anti slip de vloer stroever maar ook iets minder makkelijk te reinigen wordt.
•Dat een gevlinderde vloer i.v.m. hechting eerst grondig geschuurd of gestraald dient te worden.
•Tip; met spijkerschoenen loopt u door de natte coating (€ 25,--)
•Bij ingebruikname van de vloer; Algemeen advies, anti slip materiaal onder karpetten moeten geschikt zijn voor vinyl vloeren. Meubels en andere zware inrichting na uitharding voorzichtig plaatsen. Tafels en stoelen dienen voorzien te zijn van anti kras-vilt of bescherm doppen. Bij gebruik van bureau stoelen dient men gebruik te maken van zogenaamde zachte wielen, optie; de vloer beschermen met een daarvoor geschikte mat.
Bedenk;
● Dat cementgebonden ondergrond 6 tot 8 weken oud moet zijn i.v.m. alkali en vocht
● Dat alle coating na mixen gedoseerd kan worden uitschonken op de vloer en met roller worden verdeeld, bij wanden uit een rollerbak werken.
● Dat via de webshop van alle producten technische bladen direct in te zien en te printen zijn. Hierin vindt u een aanvullend verwerkingsadvies. Lukt dit u niet, vraag ons deze toe te sturen.
● Dat er goed gemixt moet worden met boormachine op stopcontact. (richtlijn 2 minuten)
● Dat er systematisch wordt gewerkt. (Een blikje B component vergeten betekend niet uitharden!!!)
● Dat de droogtijd per 2 componenten laag is ongeveer 24 uur is.
● Dat de maximale mechanische en chemische uitharding na 5 tot 7 dagen wordt bereikt
● Dat de vloeistof gaat reageren zodra deze is samengebracht, zorg dat u dan direct aan de slag kunt gaan.
● Dat de verwerking temperatuur is ideaal rond de 17 graden.
● Voorkom vocht uit de ondergrond (max. 4%)
● Gebruik voor optimaal resultaat de juiste rollers en mixer, Link; http://www.decochip.nl/contents/nl/d5_Gereedschap-Hulpmiddelen.html
● Dat bij keuze van anti slip de vloer stroever maar ook iets minder makkelijk te reinigen wordt.
● Dat een gevlinderde vloer i.v.m. hechting eerst grondig geschuurd of gestraald dient te worden.
● Tip; met spijkerschoenen loopt u door de natte coating (€ 25,--)
● Bij ingebruikname van de vloer; Algemeen advies, anti slip materiaal onder karpetten moeten geschikt zijn voor vinyl vloeren. Meubels en andere zware inrichting na uitharding voorzichtig plaatsen. Tafels en stoelen dienen voorzien te zijn van anti kras-vilt of bescherm doppen. Bij gebruik van bureau stoelen dient men gebruik te maken van zogenaamde zachte wielen, optie; de vloer beschermen met een daarvoor geschikte mat.