Badkamer / inloop douche wand stucken, wand coaten en gietvloer.

Werkvolgorde:

Moet u de vloer nog maken, breng dan om een goed waterdichte overgang te krijgen, eerst het wand product aan en neem een klein stukje van de vloer mee. Hierna de vloer afwerken tegen de wand aan en zo nodig alsnog af kitten. (doorgaans is dat dan overbodig; bij voorkeur geen silicone kit gebruiken, dan liever een goede begalzingskit)
Werk in elke ruimte zo mogelijk van boven naar benden; plafond, wanden en dan de vloer. Praktijk is dat er met morsen en spetteren het meeste naar benden valt. Heeft u de vloer dan al klaar, moet u allerlei extra voorzieningen treffen.

Silicone kit bij bestaand werk:

Voordat u hiermee kunt starten moet u (indien aanwezig) alle siliconen naden zeer grondig en volledig verwijderen. Een zeer kleine hoeveelheid restanten silicone geven een aanzienlijke hechting vermindering. Silicone kit is een zeer onwelkome factor en moet zeer serieus worden aangepakt.

Vers gestort betonnen of zand cement:

Dit moet droog genoeg zijn, maximaal 4 tot liever 2 % vocht. Is het uit beton / cement gemaakt, dan moet het ook oud genoeg zijn; 4 tot 6 weken. Is het echter een mortel of egaline, dan is alleen de vochtigheidsgraad van belang.
Stuckwerk aan wanden mag ook maximaal 4 tot liever 2 % vocht bevatten. 4 tot 6 weken wachten is hierbij niet van toepassing, tenzij er met zandcement is gestuckt.

Mengen van 2 component materiaal:

Mengen van 2 component materiaal is zeer belangrijk. Altijd moeten de verhoudingen in balans zijn (al door ons op maat afgewogen). Dus de gehele A bij de gehele B voegen en direct mengen tot een homogene massa. Gebruik geen accu gereedschap maat een boormachine op stopcontact. Op vol vermogen minimaal 1 minuut mengen. Bij toplagen 2 minuten mengen. Gebruik een schone korfmenger . Spettert de menger in de coating te veel, maak dan een klein gaatje in de deksel, zodat u met de deksel er op, op vol vermogen kunt mengen. Gebruik voor het mengen van het stuckmiddel de menger met dubbele propeller.

Voorbehandeling:

Begin altijd op een droge, blijvend drukvaste ondergrond.
Zaak is dat uw ondergrond vooraf goed glad en strak is gestuckt. De coating maakt de muur waterdicht, de toplaag zorgt voor een grote verbetering op gebied van onderhoud. (gladder, hangt minder vuil aan).
Bedenk dat als u met een niet watervast product de wand uitvlakt, bij een incidentele beschadiging of haarscheurtjes, actie moet ondernemen. Op deze plek kan de muur dan vocht opnemen. Vocht onder de coating zal het stucwerk kunnen aantasten. Mocht dit ooit voorkomen, zijn er reparatie setjes aan te vragen. Om dit probleem te voorkomen, gebruik ons alternatief voor gewoon stukwerk: watervast stuckmiddel. Eenvoudig aan te brengen als bijvoorbeeld roodband.
Link stukwerk product; https://www.decochip.nl/contents/nl/d643_egalisatie-wand-watervast.html Verpakt in 1kg, 5kg of 20kg.
Link epoxy coating wand; https://www.decochip.nl/contents/nl/d506_epoxy-coating-2-componenten-wand.html Dit pakket bestaat uit de drie lagen. Onderaan de pagina kunt u de toplaag (laag 4) apart aanvinken. Al deze lagen zijn eenvoudig aan te brengen met roller en kwast voor staand en liggende vlakken. Eigenlijk net als een latex, met dat verschil dat u hier werkt met een veel duurzame en waterdichte oplossing. U heeft natuurlijk een beperkte tijd van aanbrengen, maar dat is goed te doen! U heeft per verpakking 1.5 tot 2.5 uur de tijd om het uit te rollen; geen paniek dus! Alle deze materialen zijn vrij van oplosmiddelen, Arbo verantwoord. In de bijlage de technische bladen.
Op de badkamer pagina staat nog aanvullende extra info; https://www.decochip.nl/contents/nl/d805_badkamer-vloeren-en-wanden.html

Vloeren

De epoxy rol-gietvloer. Dit materiaal is dikker dan een coating (een coating is een rollaag die zo dun is dat eventuele ongelijkheid in de ondergrond in het zicht blijft). De gietvloer wordt ook in een flexibele PU variant gemaakt; iets voordeliger, maar gevoeliger voor vocht op moment van aanbrengen en daarnaast gevoeliger voor verkleuring en minder sterk dan epoxy.
Start in beide gevallen met de epoxy impregneer. Heeft u tegels liggen, dan moet u de tegelprimer gebruiken (snel droog). Zodra droog volgt de schraaplaag. Een egaliserende laag die u over de vloer heen schraapt. Laat alleen in de voegen, naden en schroefgaten materiaal achter. Pas na droging van de laatste aan te brengen laag, zo nodig siliconen kitnaden aanbrengen. Gebruik echter liever geen kit naden en anders een goede overschilderbare beglazingskit.
Link gietvloer product epoxy; https://www.decochip.nl/contents/nl/d529_epoxy-gietvloer.html sterker, minder gevoelig voor rest vocht uit de ondergrond en minder gevoelig voor verkleuring.
Link gietvloer product PU; https://www.decochip.nl/contents/nl/d530_pu-gietvloer.html flexibel, iets voordeliger.

Doucheput / gootdrain:

Aandachtspunt is een waterdichte overgang naar de douche put. Mocht hier nog geen voorziening voor zijn, ga dan als volgt te werk; Creëer een voeg rond de put, plak de put af, breng impregneer aan, ook in de voeg. Breng de schraaplaag of epoxy plamuur aan in de voeg. Hierover komt de rol-gietvloer, dit ziet u niet meer terug.

Holle plint:

Met epoxy mortel kunt u eenvoudig een holle plint maken. Dit materiaal is volledig watervast en waterdicht. Start met deze klus voor u de vloer aan gaat brengen. Bepaal het grens gebied met schilders tape. Breng de OMV epoxy giethars dun aan tussen het tape en strooi in met het vuur gedroogd kwarts zand. Plakband in natte toestand verwijderen. Na droging os zand verwijderen en waar de plint komt is de ondergrond ruw. Opnieuw afplakken en staande vlak met mortel maken. Meng van de epoxy mortel niet meer dan u in +/-15 min kunt toepassen (eenvoudig 2 kleuren “modder” in gelijke delen bij elkaar scheppen en doorroeren tot 1 kleur). Met vlakspaan vlak trekken. Tape verwijderen. Na droging tape plaatsen voor holle plint. Hiervoor een mag gebruiken van een lepel of flesje en de holle plint boetseren. Plakband weg halen. Oppervlak kunt u van de mortel vlakken krijgen door na te strijken met vochtig gereedschap of een kwastje et ietwat thinner of aceton.
Houd erg in het verbruik. Epoxy mortel is zwaarder dan water; +/-1.15kg per liter

Afschot in de vloer naar de doucheput/goot drain:
Het is de bedoeling dat de vloer al richting de douche put afloopt om goed het water af te voeren. Tot een afschot van 1.5 cm per strekkende meter kunt u de gietvloer topassen. Het zal zeker op het lage punt iets dikker worden en het hoge punt wat dunner. Maar dat is dan mm werk. Het zal niet opvallen, zeker zal de vloer op het hoge deel niet kaal lopen. Plak de put voor aanvang werk dus deugdelijk af, en maak hem na droging van de gietlaag gelijk weer open. Zo nodig even een propje papier in het midden van de afgeplakte put onder het plakband doen. Op deze manier kunt u makkelijk de put terug vinden bij los snijden. U heeft dan gelijk een begin.

Troffelvloer:

Als er nog geen afschot in de vloer zit, dan kunt u dit niet maken met een gietvloer door aan 1 kant dikker te gieten. Dit komt omdat de gietvloer zelf nivellerend is en door de dikke massa dus weer waterpas zakt Dit lukt wel met de troffelvloer. Duurder dan zand cement, maar u kunt de volgende dag verder. Bij vers zand cement moet u al snel 4 tot 6 weken wachten.
Eerst de vloer reinigen indien dit nodig is (en 2 x naspoelen met schoon water), laten drogen. Mogelijke silicone resten volledig verwijderen. Epoxy impregneer of bij tegels de tegelprimer) aanbrengen. (De tegel primer is snel droog, dan geen uitstel maar direct verder) Bij de epoxy impregneer moet u veelal 1 dag wachten voor u verder kunt en het droog genoeg is. Hars- en harder componenten van de troffelvloer in afgepaste verhouding mechanisch mengen totdat een volledig homogene massa wordt verkregen. Na menging het materiaal overgooien in een meng-vat en vermengen met de droge troffelvloer en verdelen op de vloer d.m.v. vlakspaan. Tip; gebruik hoogte latten. Na uitvlakken er uit trekken en ontstane sleuf afvullen. Na droging dicht zetten met de schraaplaag en de eind afwerking plaatsen. U kunt ook in de natte epoxy impregneer vuur gedroogd zilverzand strooien. Zo is uw ondergrond ruw bij het verdelen van de troffelvloer. U kun dit beslist niet bij een plavuis i.c.m. de tegel primer doen! Dit instrooien werkt hier absoluut niet.

Instructie video's;

Er zijn voor algemene verwerking eenvoudige instructie filmpjes beschikbaar via de link; httsp://www.decochip.nl/contents/nl/d631_youtube-instructie.html

Stappenplan;

Algemene werkvolgorde wand stuckwerk systeem; (Zo nodig oppervlak aan schuren, goed stofvrij maken.)

 

1. Grondering 1 componenten. Pas na 1 tot 4 uur verder gaan; moet echt volledig droog zijn!
2. Voorgeschreven hoeveelheid water afpassen, stuckmiddel toevoegen en door-mengen met boormachine en metaalkleurige dubbele propeller mixer. Na 2 minuten nogmaals doormixen. Als stucwerk aanbrengen met behulp van bijvoorbeeld spackmes of vlakspaan verdelen (dikte 3 tot 6 mm). Na droging 2 tot 4 dagen laten uitharden.

Algemene werkvolgorde badkamer wand coating; (De ondergrond indien nodig goed stofvrij maken.)

 

3. Transparante 2 componenten Epoxy Impregneer
4. Eerste laag 2 componenten kleur coating
5. Tweede laag 2 componenten kleur coating
6. (optie) Top laag PU transparant zijde-mat, leverbaar in extra zware 2 component meerprijs € 4.50 per m². (Aanrader, noodzakelijk in natte ruimten)

Zeer belangrijk bij de 2 componenten toplaag is het mixen. Mix met boormachine en korfmixer 2 minuten op vol vermogen, over gieten en met roller verdelen +/- 100 gram per m². (Om te voorkomen dat de coating uit een blikje golft kunt u in de deksel een gaatje boren, de mixer er door doen en met deksel op de verpakking mixen.) Probeer gelijkmatig zonder dikke strepen te rollen (de vloeistof is melkachtig wit maar droogt transparant op)

Algemene werkvolgorde rol-gietvloer;

(De ondergrond indien nodig reinigen, losse verf en kit grondig verwijderen, goed stofvrij maken. Put goed afplakken)

 

7. Transparante 2 componenten Epoxy Impregneer of de 1 componenten Tegel primer. Zo dun mogelijk en direct hierna verder (snel droog).
8. De schraaplaag in gedeelten op de vloer uitgieten en met spaan verdelen in de voegen. Zorg dat dit netjes vlak wordt aangebracht, dit voorkomt de volgende dag onnodig schuren. (zo nodig ook voeg rond de put uitvullen)
9. Rol-gietvloer in gedeelten op vloer gieten en met rol-gietvloer-kam verdelen (1.5 tot 2 mm), direct doorrollen met prikroller. (materiaal zal over de put lopen, na droging zo nodig weg snijden en plakband van put halen)
10. Top laag PU transparant, in extra zware 2 component. (Aanrader in anti slip in natte ruimten).

Zeer belangrijk bij de 2 componenten toplaag is het mixen. Mix met boormachine en korfmixer 2 minuten op vol vermogen, over gieten en met roller verdelen +/- 100 gram per m². (Om te voorkomen dat de coating uit een blikje golft kunt u in de deksel een gaatje boren, de mixer er door doen en met deksel op de verpakking mixen.) Probeer gelijkmatig zonder dikke strepen te rollen (de vloeistof is melkachtig wit maar droogt transparant op

Verwerkingstijd:

•Fase 1 De gondering voor het stuckwerk is een 1 component en kent geen verwerkingstijd.
•Fase 2 Het wand stuckwerk watervast binnen 30 minuten na aanmaken verwerken
•Fase 3+4+5+6 Wand coating binnen 90 minuten verwerken.
•Fase 7 epoxy impregneer binnen 90 minuten verwerken. (i.g.v. de tegel primer; 1 component en kent geen verwerkingstijd)
•Fase 8+9 Schraaplaag en gietvloer binnen 20 minuten verwerken; zo nodig wordt dit per laag in een aantal klein verpakkingen aan geleverd.
•Fase 10 binnen 90 minuten verwerken. De FASE 2 en 3 binnen 20 minuten verweken.
•Verwerkingstijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.

Droog tijden:

•Fase 1 Grondering minimaal een uur of 2 laten drogen.
•Fase 2 Stuckmiddel 2 tot 4 dagen laten drogen.
•Fase 3 t/m 10 De 2 component coating en gietvloer gemiddeld 4 tot 24 uur (i.g.v. tegel primer; 15 min tot 1.5 uur. zodra droog en beloopbaar beslist gelijk de volgende laag er op... geen uren mee wachten)
•Droogtijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.
•Zodra zo droog, dat u er bij wijze van spreken overheen kunt lopen, zonder dat de voeten vies worden, kunt u verder.
•Wacht u langer tussen het aanbrengen van de lagen dan een dag of 2 tot 3, dan eerst schuren en stof vrij maken.
•De maximale mechanische en chemische uitharding wordt na 5 tot 7 dagen wordt bereikt. (binnen situatie)

Bedenk;

•Dat cementgebonden ondergrond 6 tot 8 weken oud moet zijn i.v.m. alkali en vocht (geld niet voor stukwerk)
•Dat alle coating na mixen gedoseerd kan worden uitschonken op de vloer en met roller worden verdeeld, bij wanden uit een rollerbak werken.
•Dat via de webshop van alle producten technische bladen direct in te zien en te printen zijn. Hierin vindt u een aanvullend verwerkingsadvies. Lukt dit u niet, vraag ons deze toe te sturen.
•Dat er goed gemixt moet worden met boormachine op stopcontact. (richtlijn 2 minuten)
•Dat er systematisch wordt gewerkt. (Een blikje B component vergeten betekend niet uitharden!!!)
•Dat de droogtijd per 2 componenten laag is ongeveer 24 uur is.
•Dat de maximale mechanische en chemische uitharding na 5 tot 7 dagen wordt bereikt
•Dat de vloeistof gaat reageren zodra deze is samengebracht, zorg dat u dan direct aan de slag kunt gaan.
•Dat de verwerking temperatuur is ideaal rond de 17 graden.
•Voorkom vocht uit de ondergrond (max. 4%)
•Gebruik voor optimaal resultaat de juiste rollers en mixer, Link; https://www.decochip.nl/contents/nl/d5_gereedschap-Hulpmiddelen.html