Uncategorized

Hoe legt u een gietvloer? Begin tot eind in 5 stappen

Met het Doe-Het-Zelf gietvloer pakket van Decochip en de instructies legt u eenvoudig zelf een gietvloer van professionele kwaliteit. Doordat onze gietvloeren zelf nivellerend zijn gaat de verwerking van dit type vloer veel sneller dan ouderwetse gietvloeren. Ook is minder ervaring vereist voor een goed eindresultaat en dus perfect voor de Doe-Het-Zelver.

Wilt u na het lezen van dit blog extra ervaring op doen? Dat kan! Bij het plaatsen van een bestelling kunt u er voor kiezen om onder begeleiding van deskundigen een gratis workshop gietvloer leggen in onze werkplaats te volgen. Tijdens de workshop wordt er gewerkt met dezelfde producten als die in uw aankoop zitten.

Het is belangrijk dat tijdens de onderstaande stappen de 2 componenten goed gemengd worden. De verhoudingen moeten altijd in balans zijn (al door ons op maat afgewogen). Voeg de gehele A component bij de gehele B component en mengt het vervolgens tot één homogene massa. Gebruik hiervoor een korfmenger en een boormachine op stopcontact op vol vermogen (gebruik geen accu gereedschap).

Stap 1: behandeling van de ondergrond

Om te beginnen is het erg belangrijk dat de ondergrond schoon en droog is. De ondergrond indien nodig reinigen door schoonmaken, stofzuigen en losse verf en stof te verwijderen. Schuur de ondergrond wanneer u een gietvloer aanbrengt op een andere gietvloer (kunststof ondergrond). Schuur de ondergrond ook wanneer deze ongelijk is. Een tegelvloer moet eerst grondig gereinigd worden met AR of een andere soortgelijk reinigingsmiddel. Wij raden u aan om twee keer met schoon water na te spoelen en te laten drogen. Zo nodig dit herhalen tot de ondergrond helemaal schoon is. Heeft u een houten ondergrond? Zorg dat deze stabiel is, plaats als het nodig is een extra laag plaatmateriaal.

Tip: plak voordat u begint de plinten af en haal de tape er direct af als een laag klaar is. Plak voor het aanbrengen van iedere laag de plinten opnieuw af, zo voorkomt u dat de tape aan het einde vast komt te zitten.

Stap 2: Epoxy impregneer aanbrengen

Nadat de ondergrond behandeld is wordt de Epoxy impregneer aangebracht. Breng deze aan met een twee componenten roller.

Cement, gips/anhydriet, egaline, houten en steenachtige ondergronden
Voeg de gehele A component bij de gehele B component en meng het direct tot één homogene massa. Een 2 componenten impregneer moet u 2 minuten mengen met een schone korfmenger en boormachine. Daarna schenkt u de vloeistof over de vloer en verdeeld u het met een twee componenten roller. Het is belangrijk dat u geen stukken overslaat.

De verwerkingstijd van de Epoxy impregneer is 90 minuten en de droogtijd is 4 tot 16 uur. Wij adviseren om binnen 3 dagen de volgende laag aan te brengen. Als u langer dan 3 dagen wacht dient de vloer eerst geschuurd te worden voordat u de volgende laag kunt aanbrengen.

Spettert het te veel tijdens het mixen? Voorkom dit door een gaatje in de deksel te boren, de mixer er door doen en met deksel op de verpakking te mixen.

Tegel ondergrond
Heeft u een tegelvloer? Gebruik dan in plaats van de Epoxy impregneer een tegel primer. Deze hoeft u niet te mengen omdat het uit 1 component bestaat. Breng een tegelprimer zo dun mogelijk aan. Om ervoor te zorgen dat de volgende laag goed hecht dient de volgende laag direct aangebracht te worden zodra de tegelprimer droog is (binnen 1 – 4 uur). Dus niet de volgende dag pas aanbrengen.

Kunststof ondergrond (gietvloer)
Als uw ondergrond bestaat uit kunststof zoals een gietvloer kunt u deze schoonmaken en/of schuren (richtlijn korrel 120). Er is bij een kunststof ondergrond geen impregneer nodig. U kunt gelijk de gietlaag aanbrengen.

Stap 3: Schraaplaag aanbrengen

Na het aanbrengen van de Epoxy impregneer of de tegel primer wordt de vloer uitgevuld met een schraplaag. Bij keuze voor een schraplaag kan deze met een spaan over de vloer worden geschraapt om oneffenheden zoals naden, poriën en schroefgaten dicht te zetten.

Tip: laat bij een tegelvloer alleen materiaal in de voegen achter. Dit voorkomt schuurwerk voor de volgende dag.

Let op: bij een tegelvloer is er altijd een schaplaag nodig omdat de voegen anders door tekenen in de gietvloer.

De verwerkingstijd van de schraplaag is 20 minuten per verpakking en de droogtijd is 6 tot 16 uur. Wij adviseren om binnen 3 dagen de volgende laag aan te brengen. Als u langer dan 3 dagen wacht dient de vloer eerst geschuurd te worden voordat u de volgende laag kunt aanbrengen.

Stap 4: Gietvloer aanbrengen

Bij een gietvloer groter dan 10m² is het handig om met minimaal 2 of 3 man te werk te gaan. Zo kan één persoon de gietvloer mengen, één persoon het materiaal verdelen met de vlakspaan of verdeelkam en één persoon de gietvloer doorrollen met een prikrol. Let op: bij een tweekleurige gietvloer kunt u geen prikrol gebruiken. Gebruik eventueel spijkerschoenen om nog door de vloer heen te kunnen lopen.

“De eerste persoon mengt, de twee persoon verdeeld en de derde persoon rolt.”

Verbruik gietvloer
Het verbruik van de gietvloer is 2,5 kilo per m². Met een emmer van 12,5 kilo kunt u dus 5 m² gietvloer aanbrengen. U kunt op gevoel te werk gaan maar ook van te voren met een watervaste stift een richtlijn aangeven tot waar u kunt gieten met 1 emmer. Zo wordt er voorkomen dat er te veel of te weinig materiaal gebruikt wordt.

Voorbereiding
Zorg dat al het gereedschap en de producten voor handen zijn voordat u begint. Gebruik bijv. een stuk plastic om de plek waar u gaat mengen te beschermen tegen morsen.

Mengen
Bij het gereedschap pakket wordt één lege emmer geleverd. Deze gebruikt u tijdens het mengen van de gietvloer in deze stap. Dit proces wordt namelijk in twee emmers gedaan omdat een korfmenger tijdens het mengen niet altijd alle vloeistof langs de randen meeneemt. Met gebruik van 2 emmers wordt de vloeistof goed gemengd. Breng iedere emmer na het mengen gelijk aan. De tweede persoon mengt de volgende emmer wanneer de eerste persoon de gietvloer verdeeld over de vloer.

Voeg de gehele A component bij de gehele B component en meng de gietvloer 1 minuut met de korfmenger en de boormachine op vol vermogen tot één homogene massa. Giet de vloeistof vervolgens over naar de lege emmer en meng nog eens 30 seconden.

Verdelen
Nu de emmer is gemengd moet deze direct in gedeeltes over de vloer geschonken worden. Verdeel de gietvloer over de vloer met een verdeelkam of vlakspaan (1.5 tot 2 mm dik). Gebruik hiervoor eventueel de richtlijnen die u met een watervaste stift heeft aangegeven. Wanneer u in verschillende ruimtes tegelijk gaat gieten om bijvoorbeeld bij de uitgang uit te komen, is het van belang dat alle ruimtes tegelijkertijd bij de uitgang uitkomen om aanzetten te voorkomen. Werk zo nodig met twee personen tegelijkertijd naar elkaar toe. Hierna rolt u de gietvloer door met de prikrol en is het een kwestie van uitharden!

Wanneer het gieten en verdelen klaar is, is het verstandig om de ruimte goed af te sluiten zodat niemand in een natte vloer terecht komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kat van de buren.

De verwerkingstijd van een gietvloer is 20 minuten per verpakking en de droogtijd is 6 tot 16 uur. Als u langer dan 3 dagen wacht dient de vloer eerst geschuurd te worden voordat u de volgende laag kunt aanbrengen.

Stap 5: Toplaag aanbrengen (optioneel)

Een gietvloer wordt meestal afgewerkt met een toplaag. Deze toplaag bepaald de glansgraad van de gietvloer en biedt een extra slijtlaag. Bij Decochip bieden wij de volgende toplagen aan: zijde-mat, ultra-mat of glimmend. Wij raden de zijde-matte toplaag aan aangezien deze gebruikssporen camoufleert en uitstekend schoon te houden is. Als extra optie kunt u kiezen voor een toplaag met antislip.

De gietvloer is hard genoeg voor het aanbrengen van een toplaag wanneer je er over heen kan lopen zonder dat de vloer afgeeft. Voeg het gehele B component bij het gehele A component en meng 2 minuten met de korfmenger en de boormachine. Giet de vloeistof vervolgens over de vloer en verdeel het met een roller en rollerstok in banen. Gebruik +/- 100 gram per m². Maak banen van 1.5 meter lang en rol bij het aanbrengen van elke nieuwe baan ruim over de voorgelegde baan om aanzet te voorkomen. Zorg ook dat er niet wordt gedrukt op de roller, zo worden strepen voorkomen.

Spettert het te veel tijdens het mixen? Voorkom dit door een gaatje in de deksel te boren, de mixer er door te doen en met deksel op de verpakking te mixen.

Let op: de vloeistof is melkachtig wit maar droogt transparant op.

De verwerkingstijd van een toplaag is 90 minuten en de droogtijd is 1 tot 6 uur. De vloer is binnen 1 dag beloopbaar maar pas na 5 dagen op volle sterkte.

Meer informatie & instructie video’s
Bekijk instructie video´s voor een extra visuele uitleg. Twijfelt u over welke gietvloer ideaal is voor uw situatie? Lees dan ons blog “Alles wat je moet weten over een gietvloer.” Voor meer informatie en deskundig advies kunt u contact met ons opnemen via info@decochip.nl en 0578-561283.​

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *