Uncategorized

Alles wat u moet weten over elektrische vloerverwarming

Wat is een Elektrische Vloerverwarming?

Een elektrische vloerverwarming werkt in de basis hetzelfde als een vloerverwarming die werkt met slangen en water, maar wordt opgewarmd door elektriciteit in plaats van gas. Een elektrische vloerverwarming wordt onder de vloerafwerking of in de cementdekvloer geplaatst. Via stralingswarmte wordt de vloer en de ruimte opgewarmd wat zorgt voor een zeer aangenaam comfort. Decochip biedt twee soorten elektrische vloerverwarming aan: zelfklevende matten en losse kabels.

Zelfklevende matten

Dit systeem wordt het meest toegepast omdat het eenvoudig te plaatsen is (uitvrezen van de vloer is niet van toepassing). De zelfklevende matten bestaan uit kabels die op een glasvezel mat van ongeveer 4 mm dik zijn geplaatst. Door de kabel loopt stroom die de kabel verwarmd. Deze warmte wordt afgegeven aan de bovenliggende vloer en verzorgd de ruimte van een aangename temperatuur. Dit systeem is geschikt als hoofdverwarming en als bijverwarming (mede afhankelijk van de mate van isolatie van de ruimte).

Losse kabel

De kabel heeft een vermogen van 18 watt per strekkende meter. De kabel is te monteren op een bestaande beton vloer. Dit systeem is geschikt als hoofdverwarming en als bijverwarming. Om de benodigde afmeting van de kabel te berekenen vermenigvuldigd u het aantal m² van de ruimte met het gewenste wattage per meter. Werk deze vervolgens af met een Egalisatie, Schraaplaag of Tegellijm.

Waarom kiezen voor een Elektrische Vloerverwarming?

Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen voor een elektrische vloerverwarming maar waarom? Een elektrische vloerverwarming biedt veel voordelen ten opzichte van een water gedragen vloerverwarming. Het is een duurzaam alternatief voor gas, onderhoudsvriendelijk, eenvoudig zelf te plaatsen en zijn er lage aanschaf en installatie kosten. Daarnaast heeft u ook geen dure voorzieningen zoals een cv-ketel nodig.

Voordelen Elektrische Vloerverwarming:

• De verwarmingsinstallatie is onderhoudsvriendelijk en eenvoudig zelf te plaatsen.
• Geen kans op lekkage van water wat je bij een vloerverwarming met slangen en water wel hebt.
• Snelle en gelijkmatige warmteverdeling door korte reactietijd waardoor het overal in de ruimte even warm is.
• Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.
• Goedkoop in aanschaf in vergelijkbaar met andere elektrische verwarmingssystemen waardoor het ook toegankelijk is voor starters met een beperkt budget.
• Betere leefomgeving door bevorderend effect op de luchtvochtigheid en luchtcirculatie.
Houdt er rekening mee dat je met een elektrische vloerverwarming niet kunt koelen!

Welke vloeren zijn geschikt als afwerking?

Gietvloer of betonlook vloer

Een elektrische vloerverwarming is zeer geschikt in combinatie met een gietvloer of betonlook vloer. Decochip biedt als gecertificeerd leverancier van gietvloeren met vloerverwarming veel mogelijkheden! Profiteer van diverse voordelen als u een gietvloer of betonlook vloer van Decochip toepast als afwerking. Deze vloeren zijn erg dun waardoor de ruimte die voorzien is van de elektrische vloerverwarming sneller verwarmd. Daarnaast is er door de lage warmteweerstand van een gietvloer of betonlook vloer minder warmte nodig om uw woonruimte te verwarmen waardoor u bespaart op energiekosten.

Steenachtige materialen zoals keramische tegels, natuursteen en plavuizen

Deze afwerkingen zijn uiterst geschikt in combinatie met een elektrische vloerverwarming. Stenen zorgen namelijk voor een goede opname en afgeving van de warmte.

Tapijt

Tapijt is meestal geschikt in combinatie met elektrische vloerverwarming. Let op: niet alle soorten tapijt zijn hiervoor geschikt. Op het label van het tapijt kunt u zien of het geschikt is in combinatie met elektrische vloerverwarming. Tapijt met een rug van foam is niet geschikt.

Vinyl

Vinyl en andere soorten kunststof afwerkingen zijn meestal geschikt in combinatie met elektrische vloerverwarming.
Houten afwerkingen zoals laminaat of parket
Houten afwerkingen zijn geschikt in combinatie met elektrische vloerverwarming.

Uitvlakken

Bij Decochip kunt u ook een uitvlakpakket bestellen. Met dit pakket kunt u de vloerverwarming uitvlakken waardoor bijvoorbeeld een gietvloer, coating of laminaat etc. over de elektrische vloerverwarming heen kan worden geplaatst.

Wat is de benodigde capaciteit?

De capaciteit die u nodig heeft is afhankelijk van het gebruik. Gebruikt u de elektrische vloerverwarming als bijverwarming? Dan is de benodigde capaciteit 100 watt per m². Gebruikt u de elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan is de benodigde capaciteit 150 watt per m².

Thermostaten

Decochip biedt drie verschillende thermostaten aan. U kunt kiezen uit een zwarte of witte thermostaat met de volgende eigenschappen:
1. Standaard thermostaat met temperatuur instelling.
2. Digitale thermostaat met weekprogramma (tiptoets bediening).
3. Digitale thermostaat met weekprogramma te bedienen via smartphone (WIFI).

Voor het gebruik van de digitale thermostaat met WIFI download u de gratis app “Warmme”. Deze app is zowel geschikt voor mobiel als tablet. De vloerverwarming is ook in te stellen via de thermostaat zelf. Een vloer die groter is dan 20m² moet via meerdere groepen stroom en dus meerdere thermostaten geschakeld worden. Een voordeel van de WIFI thermostaat is dat u meerdere thermostaten tegelijk via de app kunt bedienen. Bedien overal vandaan uw verwarming en kom in een warm huis thuis.


Wilt u zelf uw elektrische vloerverwarming plaatsen? Lees ons blog “Hoe plaats je een elektrische vloerverwarmingsmat” en “Hoe plaats je een elektrische vloerverwarmingskabel” voor uitleg van de werkwijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *